Ljudböcker — MP3-böcker

Vad är ljudböcker och hur fungerar det?

Våra ljudböcker är för direkt nedladdning och säljs bl a i MP3- och AAC-format. En ljudbok består ofta av flera filer. En bra idé är att skapa en mapp på din dator, där du sparar alla ljudboksfilerna. Om din dator börjar spela upp ljudboken direkt, när du istället vill ladda ned den, kan du prova att högerklicka, (klicka och håll kvar på MacIntosh) i menyn som dyker upp väljer du "Spara som". Se alltid till att ladda ned alla filerna som hör till ljudboken, till din dator.

Vilka enheter - fungerar ljudböckerna med?

Ljudböckerna kan spelas upp på PC, MAC, iPhone, iPad, iPod, de flesta android telefoner samt i stort sett alla MP3-spelare. Det enda kravet är att de skall klara av att spela filer som är upp till 32 Mbyte stora. Det säkraste är att läsa i manualen för just din modell. Har du en iPod, iPhone, iPad, väljer du AAC-formatet. Fördelen med AAC-formatet är bland annat att det har funktionalitet som är anpassad för ljudböcker. Man kan t ex sätta ett bokmärke i ljudboken, lämna den och spela andra filer för att sedan återgå till sin ljudbok med hjälp av bokmärket.

Går det att köpa mer än ett exemplar av en ljudbok?

Nej, det går bara att köpa ett exemplar av samma ljudbok, per köptillfälle. Om du vill ha flera exemplar, kan du antingen kontakta oss, eller helt enkelt handla ljudboken flera gånger.

Hur stora är ljudboksfilerna?

Ljudböckerna är uppdelade i avsnitt som är ungefär 30-60 minuter långa. En 30 minuter lång MP3-fil är ungefär 10-15 Megabyte stor. Det betyder att filerna normalt är mellan 10 och 30 Megabyte stora. En hel ljudbok är ofta upp till 10 timmar lång, vilket betyder att en hel ljudbok kan vara 200 till 300 Megabyte.

Vilken kvalitet har ljudboksfilerna?

Ljudboksfilerna har komprimerats till 48 kbps. Ljudböckerna är inspelade i mono, vilket motsvarar 96 kbps stereo. Komprimeringen är gjord med program som ger mycket god ljudkvalitet för tal.

Vilka övriga format finns ljudböckerna i?

Våra ljudböcker finns i MP3-format. Flera av böckerna finns dessutom i AAC-format för Apple- iPod, iPhone, iPad.

Varför blir ljudboksfilerna mindre än musikfiler?

Detta beror på att tal innehåller mindre information än musik och kan därför komprimeras hårdare. Dessutom är ljudböckerna inspelade i mono istället för stereo.

Vad är digital vattenmärkning?

Digital vattenmärkning är ett sätt att skydda upphovsrättsligt material. Vid nedladdning av en ljudbok stämplas ljudboksfilerna med ett digitalt vattenmärke. Vattenmärket består av ej hörbar information i ljudet, innehållande kundens ordernummer. Vattenmärkningen påverkar inte filformatet och försvårar varken nedladdning eller användning av ljudboksfilerna. All kopiering och otillbörlig vidarespridning är förbjuden och vattenmärket visar att ljudboksfilerna tillhör kunden. Kunden är själv ansvarig för att ljudboksfilerna inte sprids vidare till annan användare. Om ljudboksfilerna hamnar på avvägar, t ex på en fildelningssajt, kan vi med hjälp av en avkodare få fram kundens ordernummer. Eftersom informationen består av ljud kvarstår informationen även om ljudet spelas över från en enhet till en annan. Tekniken för digital vattenmärkning på denna webbplats är licensierad av MusicTrace.

Vilken typ av uppkoppling behövs för att kunna ladda ned ljudböcker?

Vi rekommenderar att du har någon form av bredbandsuppkoppling.

Kopiering av köpt ljudbok?

Ja, du får kopiera ljudboken för eget bruk. Vi rekommenderar att du sparar en extra kopia av din ljudbok på din dator. Däremot får du inte ge kopior av ljudboken till dina vänner och bekanta och du får absolut inte lägga upp kopior av ljudboken på fildelningssajter.

Får ljudboken konverteras till andra format än MP3?

Ja, du får gärna konvertera ljudboken till andra format så länge du använder ljudboken för eget bruk.

Betalningssätt

Hos oss kan du välja att betala dina ljudböcker, genom en rad olika kortbetalningsalternativ samt direktbanksbetalning genom; Handelsbanken, Nordea, SEB, Swedbank eller Danske Bank. Du kan även betala med Swedbanks e-kort, om det är kopplat till VISA-, eller Mastercard/Eurocard.

Leverans av ljudböcker?

Så snart du har bekräftat ditt köp och din kortbetalning eller direktbanksbetalning har godkänts - så kan du hämta hem ljudboken. Om du vill hämta ljudboken senare så går det också bra. Den finns för nedladdning under "Mitt konto"/"Mina nedladdningar" upp till 14 dagar efter köpet.